Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voorleesweek 2016

SNT voorleesweek 2016

 

De werkgroep literatuur ( Saskia, Ann, Leen ) besloot om mee te doen met de Voorleesweek. We zochten binnen en buiten de school naar voorlezers en we kregen heel veel reacties. We konden elke klas blij maken met een voorlezer.

Hieronder kan je een verslagje en enkele reacties lezen van leerkrachten en van voorlezers. We hebben helaas niet van iedereen een foto maar Jill, Daphne en Charlotte van ons secretariaat hebben toch hun best gedaan. Bedankt, fotografes. Als je in een foto klikt, dan krijg je die groot te zien. De foto's staan verspreid tussen de tekstjes en ze staan niet noodzakelijk bij de juiste tekst. Maar als je met de muis over de foto gaat, dan kan je lezen wie je op de foto ziet.

Hartelijk dank aan iedereen die kwam voorlezen, een nieuwe traditie is geboren.

Voorleesgroeten van de werkgroep

Saskia, Ann en Leen

SNT Elke in de klas van Kimberly SNT Elke in de klas van Kimberly SNT Elke in de klas van Kimberly SNT Ingrid Reynaerts in de klas van Pascale SNT Ingrid Reynaerts in de klas van Pascale
Ons grootste voorleesbeest was ongetwijfeld Tami die in Blankenberge in zes klassen ging voorlezen. ( volgens mij is ze nu hees )
 
Het grootste showbeest was ongetwijfeld onze directeur ( verwondert jullie dat? ) die zowaar op zijn hurken ging zitten om duidelijk te maken hoe je een lijk uit het kanaal opvist en die de mannelijke cursisten vroeg of zij al eens een vrouw gekust hadden. ( bij het voorlezen van het boek: Het cadeau )

Linda regelde voor haar AFS-klas een eigen voorlezer: onze collega Fabie ging er voorlezen uit het boekje dat ze samen met haar zus geschreven heeft over de vluchtelingenkinderen in Sijsele.

Lerares Linda stuurde dit verslagje:

De voorleesweek bij het  jonge volkje

De studenten van de AFS-klas hebben aandachtig geluisterd naar de ontroerende verhalen van Fabie uit haar boekje "Het Beloofde land". Het was voor allen even een confrontatie met een totaal andere wereld. Als vrijwillige opdracht kregen ze in de voorleesweek mee om iemand te zoeken in hun gastfamilie die voor hen zou voorlezen.
7 studenten hebben deze kans genomen om er een  gezellig onderonsje van te maken. 2 studenten verkozen om zelf voor te lezen voor hun jongere gastbroer of gastzus. Een gastmama beloofde een bloem als cadeau als haar gastdochter een tekst wilde voorlezen en die heeft dat natuurlijk gedaan.
De gekozen lectuur varieerde van kinderboek en krant tot De Da Vinci code. Dit laatste is duidelijk een oefening op auditieve discriminatie van klanken geworden maar allen beleefden er plezier aan.
Ik had echt niet verwacht dat zoveel studenten dit zouden wagen. Het voorleesmoment in de klas is dus een goed idee!!. Laat ons er een traditie van maken.
 
 
SNT Fabie in de AFS-klas van Linda SNT Fabie in de AFS-klas van Linda SNT Fabie in de AFS-klas van Linda SNT Fabie in de AFS-klas van Linda
De prijs voor originaliteit gaat naar Kashka die haar cursisten wel gezegd had dat er iemand zou komen maar niet waarom, dat moesten de cursisten zelf uitvissen door vragen te stellen aan de voorlezer. Wat blijkbaar nogal hilarisch was.
SNT voorleesweek 2016 Clara SNT voorleesweek 2016 Clara in de klas van Marleen

Mijn voorlees-moeder was zo enthousiast dat ze in de klas van Marleen anderhalf uur bleef hangen. De cursisten hadden vragen voorbereid en er ontstond een hartelijk "achterafgesprek."

Stageaire Elise

Onze allereerste stageaire logopedie, Elise Maes, liep stage tijdens de voorleesweek. Ze deed maar al te graag mee en las voor in de klassen in de Lange Rei en in de Arsenaalstraat. Ik hoorde dat ze een hele mooie voorleesstem heeft.

SNT Elise Maes in de klas van Johann SNT Elise Maes in de klas van Johann SNT Elise Maes in de klas van Johann
Rita was zo enthousiast dat ze haar cursisten van niveau zeven de kans gaf om in niveau 2 of 3 voor te lezen. Ze oefenden tijdens de les van Rita en alhoewel het niet in alle klassen een even groot succes was, was het voor die cursisten toch een fijne ervaring. Ze gingen lezen in niveau drie bij Hilde, bij Sofie en in niveau 2 bij Kathleen. 
SNT de cursisten van Rita 3.1 in de klas van Hilde SNT de cursisten van Rita 3.1 in de klas van Hilde SNT de cursisten van Rita 3.1 in de klas van Kathleen
De voorleesweek zorgde ook voor enkele "blije weerziens": Pascale zag dinsdagavond tijdens de pauze twee leraressen van haar lagere school terug en bij Suzy kwam haar oud-directrice Vera voorlezen.

Voorlezer Lies uit de bib van Blankenberge

Beste Leen,

Ik wou je laten weten dat het heel leuk was om maandag te gaan voorlezen aan de klas NT2. De studenten hebben heel aandachtig geluisterd, en blijkbaar was het verhaal precies goed uitgekozen voor hun niveau. De lerares was duidelijk ook heel tevreden over het voorleesmoment. Voor herhaling vatbaar dus!

Vriendelijke groeten,

Lies

SNT klas van Kimberly snt Klas van Hilde Snt klas van Kathleen

Greta kreeg Hildegarde op bezoek

Dag "voorlees-madammen"
 
Ik vond het geslaagd, gezellig en fijn. Hildegarde heeft een zeer warme stem en deed dit  super.
Eén cursiste uit 5 verlengd was onmiddellijk nà de les naar de Bib gegaan om zich lid te maken én het boek van Sylvia Vanden Heede uit te lenen.  Ze had zelfs al een stukje voorgelezen aan haar 10-jarige dochter. 
Dus missie dubbel en dik geslaagd.
Vandaag heb ik het fragment nog eens opnieuw gelezen, speciaal voor de 2 afwezigen van gisteren en vanaf donderdag lezen we verder. Ik liet ze vandaag al eens "raden"wat er zou kunnen gebeuren. Was meteen ook een spreekoefening.
 
Dus dikke dank je wel voor het werk dat jullie erin hebben gestopt. Het werd door elk van ons gesmaakt!
 
Greta
SNT Regine Vanderostyne SNT Regine Vanderostyne in de klas van Bianca Nicole Leenaert bij Hein
SNT Karen Robert in de klas van Thomas
Hallo Leen,
 
Bedankt voor de uitnodiging!
Het was een leuke ervaring.
En lief van Greta Standaert dat ze door alle cursisten een kaartje had laten ondertekenen met van elk woorden van dank.
 
grtjs
Hildegarde

An las voor in de klas van Hilde

Dag Leen,
Ook in de Langerei werd het voorlezen een succes.
Mijn niv.2 was heel enthousiast over het bezoek van An.
Ze deed het dan ook grandioos!
En zij had ook nog een voorstel:
Misschien kan dit initiatief uitgebreid worden naar de andere talen en
kunnen onze cursisten NT2 voorlezen in de klassen Italiaans, Spaans, Russisch... Als dat geen goed idee is.
Groeten
Hilde
Snt Leen in de klas van Valerie Snt Leen in de klas van Valerie SNT Nicole Leenaert in de klas van Hein SNT Nicole Leenaert in de klas van Hein SNT Nicole Leenaert in de klas van Hein snt Regine Vandendriessche in de klas van Nele

Voorlezer Tami aan het woord

Dag Leen
 
Het was voor mij een leuke uitdaging om eens voor te lezen en het beviel me heel goed! Ik had moeite om niet te beginnen toneel spelen bij sommige verhalen ;-)
Ik ben niet hees hoor, ben het gewoon om veel te praten hé. (haha)
Vooral het boek 'Kind vermist' maakte de grootste indruk.
Op het moment dat ik las dat de pop geen pop is maar een kind, gilde ik het zelf ook uit, net als Marie...en sommige cursisten schrokken er ook echt van.. Ik hoop dat ze er geen trauma aan overhouden!!!
 
In elke klas werden er een aantal leuke vragen gesteld en aan de hand daarvan kon ik mij telkens even voorstellen. Maar de klas van Flore spande de kroon (niveau 5). De cursisten waren wel heel erg geïnteresseerd in mij en ze vuurden al snel nogal persoonlijke vragen op me af maar dat gaf niet. Ik vond dat wel fijn maar heb dan toch moeten het 'verhoor' onderbreken om te beginnen met voorlezen :-)
Ik ben alvast kandidaat voor een volgende voorleesdag!
 
Groetjes
Tami
SNT Regine Vanderostyne in de klas van Bianca SNT Regine Vandendriessche in de klas van Nele SNT Regine Vandendriessche in de klas van Nele snt Leen in de klas van Valerie

Karolynes klas kreeg Dirk op bezoek

Dag Leen
 
Maandagavond kreeg niveau 5 in Blankenberge hoog bezoek. Nee, niet Sinterklaas, maar hij vroeg wel of de lerares braaf geweest was. De directeur in hoogsteigen persoon kwam voorlezen uit het Wablieftboek 'Kind Vermist'. Hij deed dat met zoveel animo en gebaren dat iedereen moeiteloos het verhaal kon volgen. En ook voelen: je kon op de gezichten van de cursisten zien dat ze betoverd waren door deze geboren entertainer... Na zijn optreden kreeg hij dan ook een welverdiend applaus. En de vraag of hij nog eens naar Blankenberge terug zou komen, want hij is altijd welkom!
 
Groetjes

Karolyne
SNT voorleesweek 2016 Dirk bij Karolyne

de klas van Loes

Dag Leen
 
Bij ons ging het ook heel goed in 2.2. Ik was niet zeker of de cursisten wel geïnteresseerd gingen zijn, maar ze luisterden echt geboeid. Vorige week was er in de schriftelijke module een oefening waarbij de cursisten de achterflap aan de titels moesten matchen van de Wablieftboeken en door die combinatie hebben bijna al mijn cursisten nu een boek uit onze biliotheek geleend!
Inge uit de bibliotheek van Blankenberge kwam voorlezen en zij kon haar enthousiasme over de bib zo goed overbrengen dat er straks ook een cursist zelf een kijkje zal nemen. Zo tof!
 
Groetjes
Loes
 
SNT Clara in de klas van Marleen SNT Clara in de klas van Marleen SNT Clara in de klas van Marleen SNT Clara in de klas van Marleen SNT Clara in de klas van Marleen Snt de klas van Johann

de klas van Suzy

Voorleessessies super tof en fel gesmaakt door de cursisten.
Ik denk er aan om de foto's of prenten op A4 te kopiëren in kleur
en er zo een spreekoefening van maken: reconstrueren van het verhaal en misschien een ander slot geven...
Er valt zeker ook verder iets mee te doen zelfs voor de laagste niveaus.Voor hen is het eerst een zaak om Nederlands te leren. 
Dat vraagt heel veel energie en dan nog zelf lezen is moeilijk voor hen.Maar voorlezen vinden ze supertof.
 
Vera die bij mijn in niveau 3 kwam voorlezen was vroeger mijn directrice. Het was een onverwacht en hartelijk weerzien na ruim 15 jaar.
 
Suzy
SNT Ingrid in de klas van Pascale Ingrid Reynaerts